8. Moșu’, despre schimbare

Emma Stănescu | 49 de lucruri | 12 Oct 2010

Marius și Ileana Radu sunt prietenii părinților „de când mă știu”, pentru că ei erau prieteni mult înainte ca eu sau frații mei să existăm. Ileana e o moață adevărată, o doctoriță deșteaptă și o femeie cumpătată. Moșu e jumate țigan, dar unul școlit. A terminat Conservatorul la Iași, Jurnalismul la Timișoara, are studii aprofundate în sociologie, și a terminat Teologia Ortodoxă. Tatăl lui a fost primul țigan cu conservator, și împreună cu Marius și cu sora lui (acum violonistă în Portugalia) au cântat în aceeași orchestră a Filarmonicii. Marius și Ileana au trei fete și un băiat, și demult nu mai sunt „prietenii părinților”, acum Razii din Timișoara sunt prietenii tuturor Mocanilor.

Pentru că Moșu’ e mare povestitor, l-am rugat să ne povestească ceva „de nuntă”. Zice despre sine: „Eu nu sunt predicator, eu sunt un amărât de povestitor care mă țin de povești serioase.

Moșu ne-a dat trei exemple comparative cu căsătoria, și ne-a vorbit despre schimbare.

  • Căsătoria e ca o piesă cântată la patru mâini, unde stai pe același scaun să dai din degete împreună. O armonie perfectă!
  • Căsătoria e ca pilotarea unui avion de linie. Sunt doi care pilotează un avion. Deși au aceeași calificare, doar unul face manevrele, celălalt trebuie să repete verbal, după el, toate comenzile. Totuși, dacă se întâmplă ceva, copilotul poate oricând să preia conducerea și să conducă avionul în condiții pașnice la destinație. În plus, avem un singur zbor. Nu poți zbura de mai multe ori cu mai mulți pasageri și cu mai multe echipaje, nu e corect.
  • Căsătoria e precum bicicleta pentru doi, un tandem. Cei doi stau unul în spatele celuilalt și deși nu se văd și nu-și pot vorbi, ei sunt într-o permanentă coparticipare. Și asta face parte din schimbare, chiar dacă uneori nu ne place.

Marius ne-a îndemnat să umblăm în schimbare. Nu să ne schimbăm între noi ci să ne schimbăm fiecare pe sine însuși, chiar dacă schimbarea e grea și nimeni nu o dorește. Tot el ne-a sfătuit și să ne facem o grădină a noastră, interioară, în care să ne retragem și unde să avem dialog spre o schimbare aleasă. Moșu’ a încheiat zicându-ne :

„Să ne schimbăm „din slavă în slavă” până la asemănarea adevărată cu cel care este Chipul Chipului, acolo trebuie să sjungem. Până atunci pace și bucurie, belșug și lăsați-l pe Dumnezeu să vă dea un viitor și o nădejde. Folosiți ce primiți și lucrați cu materialu’ ăla brut lucruri de care numai voi știți să faceți. Domnul cu voi, și cu noi pe lângă voi!”


„Trei comparaţii cu căsnicia, de Marius Radu:
http://emocan.bstanescu.com/mosu-despre-schimbare”

From Emma şi Bogdan – Moşu, posted by Bogdan Adrian Stănescu on 10/11/2010 (6 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher


Un comentariu la 8. Moșu’, despre schimbare

  1. Pingback: 34. Cărțile de temelie ale bibliotecii noastre | Emma şi Bogdan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook