34. Cărțile de temelie ale bibliotecii noastre

Emma Stănescu | 49 de lucruri | 18 Feb 2011

„Razii” sunt prietenii noștri de familie din Timișoara (am mai povestit despre ei pe-aici). Spre sfârșitul petrecerii, Marius, Ileana și Laura au venit la noi cu un coș de nuiele și în el un cadou „greu”, pentru noi: o legătură de cărțulici „de suflet”, alese bucată cu bucată cu multă atenție și mare drag. Ne-am entuziasmat instant, unde mai pui faptul că fiecare cartea avea scrisă, în pix auriu, o dedicație?!
Cărțile erau cam acestea:

500 rețete: dulciuri cu ciocolată, să ne fie viața ciocolată și să fim noi ciocolata preferată a celor dragi.

Condimente: origini, gust, întrebuințări, rețete, pentru că fără condimente și creativitate, viața e ca un creștinism fără Dumnezeu cel Viu. „Puneți de toate, cu cumpătare, în bună înțelegere și … degustare generoasă.

Tradiționala Carte de bucate Sanda Marin, ediție integrală, să avem mese atât de îmbelșugate încât să nu ajungem obezi și să avem suficiente tacâmuri și scaune pentru vizitatori (chiar și nevoiași). „Fie-vă viața tihnită și linistită ca o masă de cină!

Ghidul Optimistului / Ghidul pesimistului e o carte care începe „de două ori”, ca viața de căsnicie în care fiecare zi e un nou început. „Fie ca fiecare nouă zi să te facă să descoperi că … merită.

Am deschis ghidul la Căsătorie. În jumătatea pesimistă am găsit un citat atribuit prințului Philip, duce de Edinburgh: Când un bărbat îi deschide portiera soției sale, ori mașina este nouă, ori soția. Sau proverbul chinezesc care spune: Căsătoria este aidoma unui fort sub asediu. Cei care sunt afară vor să intre, cei din interior vor să scape. Și bine-nțeles, câteva vorbe din înțelepciunea americană, afișată cu mândrie pe abțildurile de pe mașini: Nici un soț nu a fost împușcat vreodată în timp ce spăla vasele. Sau Cealaltă soție a mea este minunată. Sau N-am știut ce-i adevărata fericire până ce nu m-am căsătorit, iar pe urmă a fost deja prea târziu.

În jumătatea mai optimistă a cărții, avem să găsesc un citat mai… înțelept: Căsătorie este rezultatul năzuinței către confortul deplin al patului dublu, după chinul șezlongului.

Acest cadou de suflet ne-a mers direct… în bibliotecă. Cele câteva cărți de la Razi sunt primele cărți ale familiei Stănescu, și indiferent dacă ne uităm la poze, le mâncăm sau doar le citim, prețuim nemărginit acest cadou semnat de patru ori, în pix auriu:

Cu mare drag,
Moșu și Doctorița
04.09.2010


„http://emocan.bstanescu.com/cartile-de-temelie”

From Emma şi Bogdan – Cărţile de dar, posted by Bogdan Adrian Stănescu on 2/18/2011 (5 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher


2 Comentarii la 34. Cărțile de temelie ale bibliotecii noastre

  1. moni a spus:

    Emma, sugerez oricarui cuplu urmatoarea carte de capatai:
    Citadela- Antoine de Saint Exupery

  2. Emma Stănescu a spus:

    Eu recomand oricui sa citeasca Citadela inainte de nunta. Dupa, rămân la „500 de rețete: dulciuri cu ciocolata” 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook