32. Minunatele dulceţuri de casă

Bogdan Stănescu | 49 de lucruri | 30 Ian 2011

Vă mărturisesc că nici mie şi nici Emmei nu ne place termenul de “mărturii”, dar recunoaştem că am auzit că aşa se numesc micile atenţii care se dau nuntaşilor la plecarea de la petrecere. Noi în schimb le vom numi în această mică poveste “minunatele dulceţuri de casă”. Și asta pentru simplul fapt că în loc de prăjituri, bomboane sau (uneori la nunţile ortodoxe) pălincă sau vin, am decis să împărţim dulceaţă. Dulceaţă măiastră şi fermecată, cu zahăr, fructe, dragoste şi tot dichisul.

Am pornit din timp la vânătoare de borcane drăgălaşe pentru dulceaţă, încă dinainte să ştim de exemplu dacă o să avem mese pentru nuntă şi dacă vom avea ce servi pe ele. Am întrebat în stânga şi în dreapta, am căutat în sus şi în jos, pe internet şi pe sub internet şi ghici unde am găsit borcanele care ne-au plăcut? Pe www.borcane.ro, la noi în oraş !

Prima tentativă de a face dulceaţă împreună s-a consumat pentru Emma şi mine la sfârşitul verii lui 2009. Porniţi pe fapte mari, într-un august târziu ne-am gândit să facem ceva de care n-am auzit sau cel puţin văzut niciodată: dulceaţă de pere. De ce tocmai de pere? Pentru că era exotic, pentru că era interesant, dar mai ales pentru că la vremea respectivă n-am mai găsit pe piaţă niciun alt fruct care merita transformat în dulceaţă. Aveam să descoperim că era destul de greu să facem dulceaţă de pere, iar destinul celor 5 kg. de fructe a fost să participe benevole la compoziţia unei uriaşe tarte de pere.
Pe atunci nu ştiam că ne vom căsători sau că vom face dulceaţă pentru nunta noastră, dar când am hotărât pe rând cele două, ne-am adus aminte de dulceaţa-prăjitură-pară şi n-am vrut să repetăm experimentul. Aşa că am apelat la experţii din familie în dulceţuri şi gemuri şi în final, minunatele dulceţuri de casă au fost zămislite de Emma, mama, Elvira şi Mani, bunica Emmei.

Ca să se vadă că sunt făcute cu drag, le-am desenat şi etichete cu poveste, cu omuleţi care în joaca lor lucrează la construirea dulceţurilor. Le-am desenat cum trebuie – pe hârtie în acuarelă, le-am scanat, apoi Mircea le-a digitizat şi înrămat cu un design minunat, le-am tipărit şi tăiat în forme pe autocolant (semi-mat, că a rimat).

Caise cu migdale, Afine, Cireşe negre, Căpşuni întregi, Vişine cu nuci şi Gemul surpriză (cu banane, caise, piersică şi dovleac) – toate au umplut cele peste 120 de borcane, care apoi au fost etichetate şi dăruite cu drag nuntaşilor. Uneori în vizită pe la unii dintre ei, vedem dulceţurile noastre expuse la vedere şi loc de cinste, mărturie a faptului că le-au plăcut.


„http://emocan.bstanescu.com/minunatele-dulceturi-de-casa”

From Emma şi Bogdan – Dulceţurile, posted by Bogdan Adrian Stănescu on 1/30/2011 (14 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher


3 Comentarii la 32. Minunatele dulceţuri de casă

  1. oana a spus:

    Foarte tare ideea si dulceturile au fost foarte bune!!!

  2. andrea a spus:

    :(( …m-am uitat lung la ele toata nunta…si pana la urma am plecat fara dulceata….inca mai sper sa am ocazia sa gust din ele..:D (oare sunt prea naiva?)

    • Emma Stănescu a spus:

      cum se poate? am avut dulceață cât pentru … două ierni. Vom face tot ce putem să remediem această nefericită situație și vom căuta în „arhiva” personală după vreun borcan păstrat bine. „Dulceață pentru toată lumea”, asta e deviza noastră! :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook