30. Tortul miresei în stil roman

Emma Stănescu | 49 de lucruri | 29 Dec 2010

Tradiția spune că dacă mirele și mireasa țin cuțitul împreună când taie tortul, vor împărți multe lucruri de-a lungul vieții. Tot prin popor se zice că dacă o femeie taie singură tortul, va munci mult. Sper să nu se simtă nimeni ofensat, dar personal, cred că momentul tăierii tortului este unul dintre cele mai nesemnicative evenimente dintr-o nuntă.

Și pentru că o singură dată în viață ești mireasă, și, ca mireasa ai dreptul să-ți alegi tortul, eu am decis să renunț complet la el în favoarea câtorva specialități. Apoi am găsit-o pe Claudia care a făcut școală peste hotare și care, de când s-a întors în Cluj, face acasă prăjituri … de casă. Am aflat mai întâi de la ea, apoi am văzut cu ochii mei cum se „construiește” prăjitura din cofetării: saci de prafuri și găleți de creme sau alte umpluturi care se lungesc cu apă/frișcă bătută/margarină, însiropate în E-uri. Uneori produsele sunt puse la rece și câte 2-3 săptămâni înainte de a fi servite. Ouăle, frișca făcută din smântână, crema de vanilie din ouă sau brânza de vacă au devenit un moft prea costisitor pentru laboratoare. Premixurile au înghițit piața, și piața ne-a înghițit pe noi, naivi pofticioși.

Deci am fost foarte încântați când Claudia ne-a scos din frigider o tavă cu bunătăți, spre degustare. „-Vrem patru sortimente de prăjituri. Fine. Ușoare. Variate.” Și Claudia ne-a făcut Mousse de ciocolată, Mousse de fructe, Sacher și o Prăjitură cu ness „pe băț”, toate din ingrediente 100% naturale.

Defapt, a nu avea un tort de nuntă nu e o idee originală, ci datează încă din epoca „pre-tortiană” care a început în Imperiul Roman. Și atunci invitaților le erau oferite mai multe variante de prăjituri și torturi, la alegere. Singurul tort „întreg” din nuntă era trecut peste capul miresei, pentru a aduce noroc mirilor.

Mii de ani mai târziu, trecerea tortului peste capul miresei s-a transformat în „introducerea miresei cu capul în tort”, probabil din rațiuni pur triviale și lipsite de orice simbolism.


From Emma şi Bogdan – Tortul miresei, posted by Bogdan Adrian Stănescu on 12/28/2010 (12 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook